Menu weselne – jak wybrać odpowiednie potrawy dla nas i naszych gości?
Temat wyboru weselnego menu jest zazwyczaj zapominany przez Pary Młode. Ogranicza się on do wyboru potraw, które mają być tego dnia serwowane. Zaraz obok dobrej oprawy muzycznej, to właśnie jedzenie jest filarem udanej imprezy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas rozmów z salą weselną, która zorganizuje nasz catering? Jak prawidłowo powinno wyglądać menu dla naszych gości? Poniżej przedstawiamy przydatne wskazówki!

  • Unikaj stawiania zimnych przekąsek na stołach – wyglądają one bardziej elegancko, a jedzenie i napoje nie psują efektów dekoracji
  • Bufety zimne otwieramy po kolacji głównej (na osobnych stołach)
  • Gorące posiłki serwujemy co 2 godziny lub dania ciepłe mogą być częściowo dostępne w bufetach

Nasza rada: Od tego czy jedzenie będzie w bufetach, czy dania będą serwowane, zależy ilość atrakcji na weselu. Kiedy mamy ich sporo, radzimy ulokować gorące potrawy w bufetach. Pozwoli to wtedy skupić cały scenariusz wesela na parkiecie i tym, co się dzieje. Jeżeli natomiast wybraliście na swoje wesele małą liczbę atrakcji, sugerujemy wybrać opcję dań serwowanych, co urozmaici i przerwie monotonię wesela.

  • Na początek przyjęcia wybieramy dania bardziej syte, natomiast w nocy dania lżejsze, płynne (np. boeuf stroganof, barszcz czerwony, zupy krem)
  • Główny obiad powinien składać się z czterech dań: przekąski, zupy, dania głównego oraz deseru (może być nim tort)
  • Kolejne dania serwowane powinny być coraz lżejsze
  • Unikajmy smażonych, ciężkich potraw na rzecz dań gotowanych czy pieczonych
  • Nie serwujmy dania wytrawnego bezpośrednio po podaniu tortu
  • Pamiętajmy o kulinarnych atrakcjach, do których zaliczamy wiejski lub słodki stół
  • Koniecznie umówcie się na degustację potraw, które zamierzacie wybrać do menu

Przykładowe menu weselne oraz czas jego serwowania:

Menu weselne

 

UWAGA!

Warto zwrócić uwagę na preferencje jedzeniowe naszych gości i wybrać również potrawy roślinne. Sięgną po nie zarówno wegetarianie, jak i weganie, których jest w naszym społeczeństwie coraz więcej. Dzięki temu nikt na naszym weselu nie czuje się pominięty, a my będziemy mieć pewność, że nikt nie wyjdzie z imprezy głodny!

Jak widać wybór menu wcale nie należy do łatwych i niesie za sobą dużo haczyków. Najłatwiejszym pytaniem, które sprawi, że na pewno dokonacie poprawnego wyboru jest: jak trafić w gusta naszych wszystkich gości? Jeżeli uważacie, że zrobiliście wszystko, by ich usatysfakcjonować, bez wątpienia będzie to udana impreza nie tylko dla Was!