cze
08
Nowe regulacje w sprawie wesel – Ślubne SOS w koronie 6/22
Jak zapewne doskonale wiecie, od 6 czerwca powróciła możliwość organizowania wesel i imprez okolicznościowych. Na konferencji premiera usłyszeliśmy jedynie, że maksymalna liczba gości to 150 osób. A także, że biesiadnicy nie będą musieli nosić maseczek ochronnych. Teraz poznaliśmy dokładne wytyczne, jakie mają obowiązywać w najbliższym czasie.
Zostały one wprowadzone w celu:
– zapewnienia bezpieczeństwa gościom oraz pracownikom obsługującym przyjęcia,
– zminimalizowania ryzyka zakażenia pracowników obiektów, gości i innych osób z zewnątrz,
– ograniczenia liczby kontaktów na terenie obiektu w danym czasie,
– kompleksowego działania przeciwepidemicznego dostosowanego do etapu zaawansowania epidemii.
Ministerstwo Rozwoju wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym wymienia wiele wytycznych. Oto najważniejsze z nich:
- W imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2 oraz przebywające w kwarantannie i izolacji.
- Organizatorzy powinni dysponować pełną listą gości oraz obsługi imprezy wraz z kontaktami. Mogą one być potrzebne do udostępnienia w razie potrzeby organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Sugeruje się, żeby przy jednym stole wyznaczone były miejsca dla osób z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego.
- Jeśli nie jest możliwe przestrzeganie powyższej zasady, zaleca się zredukowanie liczby osób przy stole o 20%. Dodatkowo goście powinni być rozsadzeni po obydwu stronach stołu, ale nie vis a vis siebie.
- Bufety, stoły wiejskie, candy bary i tym podobne mogą być zorganizowane. Jednakże tylko pod warunkiem wyznaczenia osoby do ich obsługi.
- Wprowadzono obowiązek zapewnienia płynu do dezynfekcji w sali jadalnej i przy toaletach.
- Liczba kelnerów powinna być dostosowana do liczby gości (1 kelner na nie więcej niż 15 osób). Dany stół ma być obsługiwany przez tego samego kelnera lub grupę kelnerów.
- Organizatorzy oraz obsługa powinni nosić maseczki lub inne środki ochrony ust i nosa.
Dodaj komentarz